Müzik – Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu

Müzik

muzik

Müzik

Müzik en eski sanat dallarından biridir. İlk insanlar tarih öncesi devirlerde kuşların ötüşünden, suların şırıltısından, yağmurun sesinden, rüzgarın ve kıyıya vuran dalgaların uğultusundan esinlendiler. Doğadaki bu sesleri taklit etmek için içi boş bir kütüğe deri geçirip vurmaya, boynuz, kemik ya da odundan boruları üflemeye başladılar. Başlangıçta işaret vermek amacıyla kullandıkları bu sesleri sonraları hoşlarına gidecek biçimde düzenlediler. Böylece kendi ilkel müziklerini yaptılar.

 

Çocukların küçük yaşta müzik eğitimi almalarının ilerleyen süreçte akademik başarılarını da olumlu etkilediği bilinmektedir. Müzikle haşır neşir olan çocukların yaşları ilerledikçe sorumluluk bilinçlerinin geliştiği ve edindikleri düzeni yaşamlarında devam ettirmektedirler.

 

Çocuklara Müziğin Yararları;

  • Müzik çocuğun konsantrasyon becerilerini destekler.
  • Müzik beynin birden fazla alanını aktive eder. Bu nedenle çocuğun dikkat becerilerinin gelişmesine ve pekişmesine yardımcı olur.
  • Müzik çocukların işitsel becerilerine hitap eder. Müzikle ilgilenen çocukların işitsel dikkatlerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir.
  • Bu çocukların sese odaklanmada diğer çocuklara göre daha başarılı oldukları söylenmektedir (örneğin sesli bir sınıfta öğretmenin söylediklerine odaklanabilmek).
  • Müzik aleti çalmak sadece beyni uyarmakla kalmaz. Çocuğun stres düzeyinde de düşüşe yardımcı olur. Müzik ile çocuk kendini ifade edebilirken çaldığı parçadaki ritimler onu sakinleştirebilir.Yapılan araştırmalarda müzikteki ritimlerin kaygı bozukluklarında ve depresyonda etkili bir ek tedavi yöntemi olduğunu ortaya koymuştur.
  • Müzik eğitimi alan çocukların almayanlara oranla birçok alanda ve zekâ testlerinde daha başarılı oldukları yapılan çeşitli çalışmalarda ortaya konmuştur. Uzmanlar bunun nedenini müzik eğitiminin temel özelliklerinin çocuk gelişimine olan olumlu ve doğrudan etkisine bağlamaktadırlar.
  • Müzik duygusal zekâ, kişisel gelişim, hayal gücü, yoğunlaşma gibi çocuğun gelişiminde ve birey olma sürecinde önemli bir yere sahiptir. Kısacası müzik kişinin gelişimini tanımlamaya yardımcı olmaktadır.

 

“Uyusunda büyüsün ninni”, “Dandini dandini dastana, danalar girmiş bostana…” Sanırım annelerimizin bizi bebekken sakinleştirmek ve yatıştırmak için bu ve buna benzer sözleri türkü tadında söylediğini hayal meyal hatırlarız. Annelerimizin biz bebekleriyle sevgiyi ifade etmek ve etkileşim kurmak için içgüdüsel olarak müziği kullandığı hepimizin malumudur. Anneler müziğin çocuk gelişimini nasıl etkileyebileceğini, sosyal becerileri nasıl geliştirebileceğini deneyimleyerek ilk elden öğrenmişlerdir.

 

Müziğin Beyine Faydaları

Güney Kaliforniya Üniversitesi Beyin ve Yaratıcılık Enstitüsü’nde 2016 yılında yapılan bir araştırma,  çocukluktaki müzik deneyimlerinin, özellikle dil edinimi ve okuma becerileri alanlarında beyin gelişimini hızlandırabileceğini buldu. Ulusal Müzik Tüccarları Birliği'ne (NAMM Vakfı) göre, bir enstrüman çalmayı öğrenmek matematiksel öğrenmeyi geliştirebilir ve hatta üniversiteye giriş puanlarını artırabilir. Ancak müzik eğitiminin tek faydası akademik başarı değildir. Müzik, entelektüel, sosyal-duyusal dahil olmak üzere, motor, dil ve genel okuryazarlık gibi çocuk gelişiminin tüm alanlarını ve okula hazır olma becerilerini ateşler. Beden ve zihnin birlikte çalışmasına yardımcı olur. Çocuklara erken gelişim döneminde müzik eğitimi vermek, kelimelerin seslerini ve anlamlarını öğrenmelerine yardımcı olur. Müzikle dans etmek, çocukların kendilerini ifade etmelerini sağlar. Motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Müzik, çocuklar ve yetişkinlerde hafıza becerilerini güçlendirmeye yardımcı olur.

Gelişimsel faydalarına ek olarak, müzik bize neşe getirir. Güzel bir günde, pencere açıkken arabada güzel bir şarkı dinlemeyi düşünün.

Scroll to Top
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Oyna ve Öğren Anaokulu Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız