Düzce Dikkat ve Zeka Atölyesi – Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu

Düzce Dikkat ve Zeka Atölyesi

Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu’nda, dikkat ve zeka atölyesi çocukların zekalarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara ayrılmıştır. Dikkat ve zeka atölyesi çalışmalarının ne kadar önemli olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmaktadır. Okulumuzda öğrenciler arasında zaman zaman dikkat eksikliği olarak bilinen Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukları tespit etmemiz durumunda bu çocukların tedavi edilmelerine yönelik ailelerine yönlendirme yapıyoruz.

Dikkat Eğitimi

Dikkat eğitimi çocukların zekasını ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Okul öncesi çağındaki çocuklara yönelik yapılan bir bilimsel çalışma, çocuklar arasında dikkati kontrol etme yeteneğinin zeka ve öğrenme için çok önemli olduğunu ortaya çıkardı. Granada Üniversitesi’nde yürütülen bu araştırmada eğitimin bir eğitimci tarafından yönlendirilmesi durumunda faydanın daha fazla olacağı vurgulandı.

Dikkat Eğitimi Neden Önemli?

“Dikkat et!”, “Odaklan!” “Yalnızca iki sayfa daha, sonra ara verebilirsin.” Hemen hemen tüm ebeveynler, çocuklarına odaklanmaları için genellikle bu şekilde yalvarmaya çalışır. Ne de olsa çocukların dikkat süreleri kısadır. Ancak çocuğunuz dikkatsizliğinin ele alınması gereken bir sorun olup olmadığını ne zaman anlarsınız?

Çocuğumuzda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Mu Var?

Çocuklarda dikkat eksikliği her zaman DEHB’nin bir sonucu değildir. Basitçe yorgunluk, hipotiroidizm gibi kronik bir tıbbi durumun sonucu veya öğrenme güçlüğü belirtisi olabilir. Ebeveynlerin, en iyi tedaviyi belirlemek için çocuklarındaki dikkatsizliğin çeşitli nedenlerini göz önünde bulundurmaları önemlidir. Tüm çocuklar zaman zaman dikkatsizdir ve bu, gençlerin okul öncesi, ortaokul veya lise çağındaki ergenler olmasına bakılmaksızın davranışın düzenli bir parçasıdır. Çok küçük çocuklarda dikkat süreleri kısadır. Sıkıcı olarak gördükleri görevleri üstleniyorlarsa, birçok çocuk ilgilerini çabucak kaybetme eğilimindedir.

Çocuklar dikkatsiz göründüğünde, davranışları sadece yakın sınıf arkadaşlarıyla değil, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla karşılaştırılmalıdır. Dikkatsiz davranış ev hayatını, öğrenmeyi ve okuldaki diğer etkinlikleri etkilemeye başladığında kapsamlı bir değerlendirme yapabilecek bir profesyonelden tavsiye almanın tam zamanıdır.

Yorgunluk Belirtileri

Dikkat eksikliği, normal yaşamda zaman zaman çocukların olduğu kadar ebeveynlerin de muzdarip olduğu bir durum olan yorgunluğun bir sonucu olabilir. Yorgunluğa, aşırı kilolu çocukları veya ekstra büyük adenoidleri veya bademcikleri olan çocukları etkileyebilen bir durum olan uykuda solunum bozukluğu (SDB) neden olabilir. Pediatrik hipotroidi, çeşitli biçimleriyle sıklıkla yorgunluğa neden olur ve ilaçla tedavi edilebilir. Ayrıca çocuğun farkında olmadığı uyku düzensizliğinden veya vücudunun değişen uyku ihtiyacından da kaynaklanabilir. Hafta boyunca daha fazla uykuya ihtiyacı olup olmadığını görmek için çocuğun okul dışındaki günlerde ne kadar geç uyuduğunu not edin.

Çocuğunuzda Disleksi mi Var?

Dikkatsizlik ve öğrenme güçlükleri yakından bağlantılı olabilir. Örneğin, teşhis edilmemiş disleksi veya dispraksi gibi durumları olan çocuklar dikkatsizliği bir başa çıkma mekanizması olarak kullanabilirler. Öğrenme güçlüğü nedeniyle okulda veya evde verilen görevleri yapamadıklarında, kolayca pes edebilir, dikkatleri çabuk dağılabilir, görünüşte dikkatsiz hatalar yapabilir veya talimatları dinlemiyor gibi görünebilirler.

Dikkatsizliğin Diğer Nedenleri Nelerdir?

Dikkatsizlik, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli başka nedenlerden de kaynaklanabilir:

  • Konsantrasyon eksikliği bozukluğu,
  • Depresyon,
  • Genel anksiyete bozukluğu,
  • Stres veya travma sonrası stres bozukluğu,
  • Ebeveynler, bunlardan herhangi birinin dikkatsizlik nedeni olabileceğinden şüpheleniyorsa, çocuklarının çocuk doktorundan randevu almalıdırlar.

Yaşa Göre Dikkat Süreleri?

Çocukluk gelişimi uzmanları, genellikle bir çocuktan beklenebilecek makul bir dikkat süresinin, yaşlarına göre yılda iki ila üç dakika olduğunu söylüyor. Bu, ortalama her çocuğun belirli bir göreve odaklanmasını sürdürebileceği süredir.

Ortalama dikkat süreleri şu şekilde işler:

2 Yaşında: 4 ile 6 dakika

4 Yaşında: 8 ile 12 dakika

6 Yaşında: 12 ile 18 dakika

8 Yaşında: 16 ile 24 dakika

10 Yaşında: 20 ile 30 dakika

12 Yaşında: 24 ile 36 dakika

14 Yaşında: 28 ile 42 dakika

16 Yaşında: 32 ile 48 dakika

Bazı gelişim araştırmacılarının, bir çocuğun yaşı için yılda 5 dakika üst sınır koyduğunu belirtmekte fayda var; bu, 2 yaşındaki bir çocuğun bir seferde 10 dakikaya kadar bir göreve odaklanabileceği anlamına geliyor. Tabii bunlar sadece genellemeler. Ve bir çocuğun gerçekten ne kadar süre odaklanabileceği, büyük ölçüde yakınlarda kaç tane dikkat dağıtıcı şey olduğu, çocuğun ne kadar aç veya yorgun olduğu ve aktiviteyle ne kadar ilgilendiği gibi faktörler tarafından belirlenir. Ancak çocuğunuzun dikkat süresi ortalamadan daha kısaysa, bunu ele almaya değer.

Dikkatsizlik Teknoloji İle mi İlgili?

Sonuçlara varmadan önce, çocuğunuzun çevresini araştırmak için biraz zaman ayırın. Bugünün dünyası, içinde büyüdüğümüz dünyadan çok farklı. Hızla gelişen modern teknoloji ve sosyal medya çağında, yetişkinlerin – çocuklar bir yana – dikkatlerini kolayca odaklayamamaları şaşırtıcı değil. Her gün ne kadar uyarana maruz kaldığımızı ve bunun dünyanızı ne kadar etkilediğini düşünün. Akıllı telefonlar, iPod’lar, e-posta, TV, DVR’ler, internet, sosyal medya ve daha fazlası arasında beynimizin nöronları gün boyu tüm silindirlere ateş ediyor. Çocuklarımız aynı uyarıyı yaşarken, gelişimsel olarak da bilgiyi nasıl organize edeceklerini ve dikkatlerini nasıl vereceklerini öğreniyorlar. Aşırı uyarılma ve dikkat dağınıklığı bombardımanına tutularak, diğer uyarıcı, anında tatmin edici deneklerin yaptığı gibi ilgilerini çekmeyebilecek konulara odaklanmaları beklenir. Beyin, genç yaşta, o kadar yüksek derecede çoklu görev yapmak üzere eğitilmiştir ki, çoğu zaman bir seferde bir göreve veya düşünceye odaklanamaz. 2010 yılında Kaiser Aile Vakfı, 8 ila 18 yaş arasındaki öğrencilerin yarısının ödevlerini yaparken TV izlediğini, internette gezindiğini veya başka bir medyayı kullandığını tespit etti. “Odaklanmakta güçlük çeken” veya “zeki ama tam potansiyeliyle çalışmayan” olarak görülen bir çocuk, uyaranlarla dolu bir ortamın taleplerine ayak uyduramayabilir.

DEHB Veya Teknoloji Aşırı Yükü?

Elektronik kullanımın çocuklar için çeşitli zorluklara büyük ölçüde katkıda bulunduğu bilim adamlarınca sıklıkla dile getiriliyor. Bunlar, konsantrasyon ve odaklanma gibi yürütücü işlevlerle ilgili sorunların yanı sıra uykusuzluk, ruh hali değişimleri ve kaygıyı içerir. Ancak, DEHB ile mücadele eden bir çocuk ile teknolojik aşırı yüklenme nedeniyle odaklanmak için mücadele eden bir çocuk arasında bir fark vardır.

DEHB ile yaşayan çocukların zihinsel uyarılmaya ihtiyacı vardır, bu nedenle onlara sınıfta odaklanmalarına yardımcı olacak uyarıcılar verilir. Video oyunları ve televizyon gibi belirli şeylere kolayca odaklanabilirler çünkü bu şeyler onlara anında tatmin sağlar, heyecan verici ve dinamiktir ve onları büyüleyen bir dopamin “darbesi” verir.

Öte yandan, elektronik cihazlarıyla büyük miktarda zaman harcayan çocuklar, beyinlerini yüksek uyarım ve buna eşlik eden dopamin artışları almak için eğittiler. Bu nedenle, DEHB’li bir çocukla benzer semptomlara karşı hassastırlar, çünkü aynı zamanda sınıf eğitimine veya ev işlerine odaklanmada zorluk çekmeye başlayabilirler.

Türkiye’de Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHP) oranının %13,8 olduğu bilimsel araştırmalarda ifade edilmektedir. Yani her 10 çocuktan bir tanesinde DEHP hastalığı görülmektedir. Çocuklarımızın %13,8’inin her zaman DEHB’si olduğu ve bizim hiç fark etmediğimiz anlamına mı geliyor? Yoksa gerçekten basit teknoloji aşırı yüklenmesi ve tükenmesinin ne olduğunu aşırı teşhis mi ediyoruz? Çocuğunuza herhangi bir ilaç vermeden önce, çocuğunuzun ortamında bu birkaç basit değişikliği deneyin.

“Ekran Süresini” İzleyin

Çocuğunuz akıllı telefonda, bilgisayarda veya TV izleyerek ne kadar zaman harcıyor? Bu ekranlar bilgi, hareket, renk ve aşırı uyarılma ile aşırı yüklenmiştir. Ödev ve ev işleri yapıldıktan sonra günde 30-45 dakika gibi katı günlük zaman sınırları belirleyin. Çocuğunuz sınıra ulaştığında, çocuğunuzla zaman geçirin. Birlikte kitap okumayı, resim yapmayı, yürüyüşe çıkmayı, yemek pişirmeyi/yemek yapmayı veya masa oyunu oynamayı deneyin ya da bir hobi bulmasına yardımcı olun.

Dikkat ve Zeka Atölyesi ile Zihninizi Rahatlatın

Odaklanmayı ve zihin kontrolünü artırmak için çocuklarınıza gevşemeyi ve derin nefes almayı öğretin. Ödevlerini yaparken, beyinlerinin odaklanmayı öğrenmesine yardımcı olmak için arka planda düşük ses seviyesinde yumuşak müzik çalmayı deneyin. Sıradan faaliyetlerde bulunurken, dikkatinizi kasıtlı olarak görevlerinize odaklayarak, dikkatli olmayla da meşgul olabilirsiniz.

Yatak Odasını Uyaranlardan Arındırılmış Bir Bölge Haline Getirin

Pek çok genç yatmadan önce telefonlarına mesaj atarak rahatlar, bu da uyku yoksunluğuna ve yorgunluğa neden olur. Sesli uyku, dikkat ve odaklanmayı geliştirmek için en etkili araçlardan biridir. TV, bilgisayar ve akıllı telefonu yatak odasından çıkarın. Çocuğunuzun sakinleşmesi için kesin bir zaman belirleyin ve gürültü seviyelerini azaltarak, ışıkları kısarak ve rahatlatıcı aktiviteler yaparak onlara yardımcı olun.

Gecikmeli Tatmin Edilmesini Öğretin

Günümüzde çocuklar hemen tatmin olmak istiyorlar ve bunu alamadıklarında odaklarını ve dikkatlerini kaybediyorlar ve sabırsızlanıyorlar. Gecikmiş haz, çocuğunuzun sebat etmesine ve geri dönüşleri hemen yaşanmayan hedeflere odaklanmasına yardımcı olacak bir yaşam becerisidir. Çocuğunuzun hayatta başarı kazanmasına yardımcı olacak temel bir yetenektir. Çocuğunuzla hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirleyin ve çocuğunuzu bu hedefler için çalışmaya teşvik edin.

Bu müdahaleler dirençle karşılansa da, hem entelektüel hem de duygusal olarak uzun vadeli faydaların daha iyi odaklanma, dikkat, uyku ve ruh haline katkıda bulunduğu bulunmuştur.

Scroll to Top
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Oyna ve Öğren Anaokulu Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız